3 Mayıs 2015 Pazar

OY ORANI - BÜYÜME ORANI

Ünlü ekonomist (Bana göre 1 numaralı ekonomist) Mahfi Eğilmez blogunda oy oranı ile büyüme oranı arasında ilişki olduğuna dair bir hipotez paylaştı.

Hipotez; AKP Hükümetlerinin uyguladığı ekonomik argümanlar üzerinden başardığı/başaramadığı büyüme oranı ile seçimlerde aldığı oy oranı arasında bir paralellik olduğu yönünde.



Benim öğrendiğim EKONOMİ 3 kısma ayrılmakta:
Banka
Finans
Sigorta
(Tüm ekonomik faaliyetler, yukardaki 3 ana sektör etrafında toplanmştır.)

Benim öğrendiğim SİYASET de 3 kısıma ayrılmakta:
Partiler Altı
Partiler
Partiler Üstü
(Partiler Üstü Sanan grub ise artık Partiler grbuna dahil ve ayrı bir parti olarak görülmekte. Yani kimseye oy vermem diyen, normal vatandaş grubu)

Acaba oy kullananların bilgi düzeyindeki artış, bu hipoteze dahil mi?
Oy kullananların büyük bölümü,  kitap veya seçim beyannamelerini (diğer argümanlar da dahil) okunmasada, sosyal medya imkanları doğrultusunda,  kelime haznelerini/bilgi düzeylerini  arttırabilmekte. Hatta hipotez bile kurabilmekte. (Kurdukları hipotezlerin, kelime haznesindeki/bilgi düzeylerindeki artışa paralel olarak, ortaya çıkardıkları yeni çıkarımların doğru olup olmaması tartışılabilir.)

Mahfi Eğilmez  hipotezini bir kez daha kanıtlar ise ben bu sefer,  tüm ekonomi ve siyaset bilgilerimi yeniden gözden geçirme gereği duyarım.

Not: Görsel, yazıda sözü geçen blog yazısının sonuda yazan, uyarı notuna referans olarak kullanılmıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder