11 Mayıs 2015 Pazartesi

DİJİTAL BANKACILIK

Herkesin anlayacağı dilde ifade edersem:

Çok çok önce herkes ekonomisti ve her şey paraydı. Çoğunluk kabul etti

Sonra:

MÖ 7 yy'daki Lidyalı ekonomistler, artık değerli madenlere şekil vererek, oluşturduklara cisme, sadece bu "para" dediler. Çoğunluk kabul etti

MS 7 yy'daki İngiliz ekonomistler ise kağıdı, çok özel simge ve semboller ile oluşturdukları ve adına "bankonot" ismini verdikleri cisme "para" bu dediler. Çoğunluk kabul etti.

19 yy'nın sonlarında Amerikalı ekonomistler ise kağıttan daha dayanıklı bir nesne icat edip, adına "kredi kartı" dedikleri nesneye bu "para" dediler. Çoğunluk kabul etti.

21 yy'da da yine Amerikalı ekonomistler (Türk ekonomistler de dahil :-) ) 0 ve 1 kodlarında oluşan ve ekranda görünen (Bu PC, tablet, akıllı telefon, akıllı gözlük, akıllı saat, akıllı lens ekranları olabilir) sayısal değerlere "para" bu dediler. Çoğunluk daha kabul etmedi. Ama kabul edecek. :-)

Bu değişimin nedeni ise, kâinatta bulunan sınırlı kaynak ile sınırsız insan ihtiyacını dengede tutup, kâinatın dengesini bozmamak. Bireysel anlamda ise kıt kaynaklar ile marjinal tüketim faydasını maksimum seviyede tutup, biyolojik olan insan ihtiyacını karşılayıp, ekonomik faaliyetlerini sürdürmesini sağlamak.

Böylece işlemler daha hızlı ve  daha güvenli olacak. İki tarafta mutlu olacak. Daha doğrusu mutlu olması hedefleniyor. :-)

Bu arada ben Finansbank enpara.com kullanıcısıyım. Tavsiye ederim.
(PC, tablet, akıllı telefon ekranlarını kullanıyorum)

Umarım herkes anlar. :-)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder